Barion Pixel

Mézeskalács tönkölybúzából

Karácsonykor és az ünnepet megelőző időszakban is sok család asztalának dísze a mézeskalács. Nemcsak szép és mutatós kidíszítve egy ilyen sütemény, hanem nagyon-nagyon finom is! 🙂 Családunkban elmaradhatatlan karácsonykor a mézeskalács sütése,a háznép sürög-forog a konyhában, mindenkinek jut egy kis feladat. 

A hagyományos változat helyett Anyukám segítségével kifejlesztettünk egy alakbarátabb receptet, de a szigorú diétázók számára szeretném elmondani, hogy mézet és tönkölybúzát tartalmaz. Karácsony környékén mértékkel megengedem magamnak ezt a verziót, mert bár kalóriát és szénhidrátot tartalmaz rendesen, de úgy gondolom egészségesebb, mint a hagyományos változat. A tönkölybúza a többi búzafajtához képest lényegesen nagyobb fehérjetartalommal és sikértartalommal rendelkezik, és könnyen emészthető. Rengeteg vitamint tartalmaz, és a szénhidráttartalma is „barátságos”.

Hozzávalók:

1 kg tönkölybúza liszt

25 dkg vaj

1 csomag Kotányi mézeskalács fűszerkeverék

1 zacskó (50 gramm) szódabikarbóna

2 db tojás

2 db tojás sárgája

400 gramm méz

Eritrit 10 dkg ( Elhagyható)

tk. só

(Ebből a mennyiségből kb. 130 db mézeskalácsot kaptunk.)

A mézet forrásig melegítettük. Amikor levettük a gázról a mézbe a fél kg lisztet, sót, eritritet elkevertünk, valamint beletettük az egész zacskó szódabikarbónát, (nem ámítás, tényleg egy egészet beletettünk, nagyon szép levegős lett tőle) a két egész tojást, és két tojás sárgáját. Beledaraboltuk a 25 dkg vajat.Szépen olvadt, mert még meleg volt a mézes keverékünk.Ahogy elolvadt, a másik felét is belekevertük a lisztnek, figyeltük mennyit vesz fel, végül 25 dkg liszt került bele.A mézeskalács fűszerkeverékünket is eldolgoztuk a tésztában. A maradék 15 dkg-ot  a gyúráshoz használtuk fel. Négy cipóra osztottuk, majd kihűlésig pihentettük. (Nekünk két óra volt.) Mielőtt a sütőbe tettük volna 1 db tojásfehérjével megkentük. A díszítéshez 1 db tojásfehérjét használtunk fel nyírfa porcukorral. Remélem Nektek is ízleni fog! 🙂

Facebook
LinkedIn