Barion Pixel

Kérdezz-felelek Berényi-Simon Alexandrával, a „FitnessJunkie” megálmodójával

image2.jpeg

Berényi-Simon Alexandrát legtöbben a Fitness Junkie közösség megálmodójaként ismerik a közösségi oldalakról. A csinos kismamát több, mint hetvenezren követik facebookon és már majdnem huszonháromezren Instagramon,-bevallom én is itt találtam rá már lassan egy éve. Nagyon inspiráló személyiség, aki nők ezreinek segített már a az álomalak elérésében, és most nyolc hónapos várandósan is nagyon mozgékony, egy igazi fitt kismama. Őt kérdeztem a sporttal kapcsolatban, és hogy miként figyel oda ebben a gyönyörű áldott állapotban is az egészségére:

Mióta játszik szerepet a sport az életedben?
Már-már közhelynek számít, hogy kiskorom óta részese az életemnek a sport. Az egyetemig valóban mindig csináltam valamit a szertornától az aerobicon át a lovaglásig. Amerikában tanultam egy évig, ahol szurkolólány voltam és én lettem a csapatkapitány. Aztán jött az egyetem, a munka világa és pár évre elszakadtam a sporttól. 
Mikor lettél igazán egészségtudatos?
7-8 éve. Látszólag csodálatos életem volt. Jó munka, párkapcsolat, szuper család. Én mégsem voltam boldog. Pánikbetegség gyötört és depresszió. Anyukám mondta, hogy menjünk el egy Zumba edzésre, mert az kirángat ebből. És igaza volt.  Az volt a napban az egyetlen óra, amikor nem „fájt” semmi, amikor újból önmagam lehettem. Innentől kezdve azt éreztem, hogy ez az én hivatásom. Szeretnék a mozgás által segíteni másoknak kilábalni hasonló helyzetekből. Az a pár óra észrevétlenül az egész napomra, majd az egész életemre hatással lett. Egyre kiegyensúlyozottabb lettem, magabiztosabb, erősebb és ez minden területen a javamra vált. Azon dolgozom, hogy ugyanezt érezzék a nők,akik hozzám fordulnak segítségért.
A várandósság alatt mennyire tudsz odafigyelni az étkezésedre?
Ahogy a táplálkozási programomban is hirdetem…ha 80%-ban tartod az egészséges életmódot és a mértékletességet, akkor sikereket kell hogy elérj. A programom szerint táplálkozom a várandósságom alatt is, ami nagyon változatos, tényleg szinte bármit el lehet benne készíteni a pizzától a Fanta szeleten át mindent. Tényleg csak a képzelet szab határt. De van olyan, hogy az ember megkíván valami „egészségtelent”. Azt hiszem csak úgy lehet ezt életmódnak megélni, ha az ember tud lazítani is. Szóval hetente akad 1-2 bűnözés ( én boldogság ételnek hívom, mert nem szeretném, ha bárki ezt bűnnek élné meg), de alapból egészségesen, mértékletesen és változatosan táplálkozom, ahogy a várandósság előtt is. 
A várandósság alatt sem hagytad abba a sportot ahogy láttam.Mit és heti hány alkalommal edzel?
Heti 2-szer konditeremben edzek edzővel. Nekem ez már a várandósság előtt is fontos volt. Rengeteg edzést vezetek le, írok össze és az az igazi kikapcsolódás, amikor nem kell egy újabb edzésen gondolkoznom és persze valaki hajt, hogy még jobb legyek. Most az edzések összetétele és erőssége változott, hiszen nem az a célunk, hogy az erő vagy az izom fejlődjön. A várandósság során megváltozik a testünk, amely sokszor fájdalommal is jár, illetve maradandó tartás illetve egyéb problémákat okoz. Az edzésekkel a célunk ezek kiküszöbölése és megelőzése. Heti 3-szor a vendégeimmel vagy egyedül otthon edzek. Pár kisebb súlyzóval és gumiszalaggal fantasztikus edzéseket lehet végezni. Ezeket meg is osztom általában a közösségi oldalaimon. Tehát törekszem a heti 5 edzésre, mert nekem valóban sokat számít. Eddig elkerült a derék-és hátfájás, a boka és talp problémákat is tudom vele kezelni és hiszem, hogy a vizesedés is elkerülhető vagy csökkenthető vele. 
Mit tanácsolsz a kismamáknak, mi az amire oda kell figyelniük ebben az időszakban?
 
A leginkább arra, hogy éljék meg ezt a csodás időszakot. Legyenek aktívak és figyeljenek a táplálkozásra, de ne egy hiúsági súly miatt vagy azért, mert a szomszéd mit mond majd. Figyeljenek befelé és vegyék magukat körbe olyan emberekkel, akik reálisan látják az anyaságot. Ne akarjanak senkinek megfelelni, csak önmaguknak…annak, amit ők gondolnak a boldogságról. Ahelyett, hogy a testük változásából eredő apró hibákra koncentrálnának, lássák meg, hogy milyen fantasztikus dolog, ami most velük történik. Ápolják és gondozzák ezért és ne azért, mert valaki azt várja el tőlük, hogy összesen 10 kilót hízzanak csak vagy hogy szülés után 2 héttel kockás hasat villantsanak. A mai közösségi média világában nagyon könnyű elveszni a ” tökéletesség” hajhászásában és az összehasonlítgatásban. Kezeljük ezeket fenntartással, mert sokszor nem a valóságot mutatják! Mindannyian mások vagyunk, a várandósságot is másképp éljük meg, de egyben hasonlóak vagyunk…egy csodát hordozunk a szívünk alatt! 
Köszönöm szépen Szandrának az interjút, kövessétek Instagramon és Facebookon is!
image3.jpeg
Facebook
LinkedIn