Barion Pixel

Húsvéti diétás répatorta

Ma egy különleges tortareceptet hoztam Nektek, természetesen cukormentes verzióban. Húsvétra biztos, hogy újra el fogom készíteni még szebben feldíszítve, hogy majd az ünnepi asztalra is megállja a helyét! 🙂  Férjem nézett rám furcsán amikor bejelentettem, hogy répatortát fogok neki sütni- zöldségből édes tortát?! A répatorta eredete egészen a középkorra nyúlik vissza, a kényszer szülte, ugyanis abban az időben a háztartások szűkében voltak a cukornak,és a sárgarépa egy olyan zöldség, ami elég édesvolt ahhoz, hogy süteményt lehessen vele ízesíteni. Alacsony a szénhidráttartalma, mivel nagyon kevés lisztet tartalmaz, édesítőként pedig a 0 kalóriás eritritolt használtam. Én most csak a tetejét kentem meg krémmel mivel nagyobb tortaformában sütöttem, de ha kisebb formában sütjük, ketté tudjuk szépen vágni és akár a közepébe is tehetünk a krémből.

Jöjjön a recept:

Hozzávalók a tésztához:

18 dkg dió

10 dkg zabliszt

23 dkg sárgarépa

10 dkg vaj

2 tojás

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál gyömbér

1 teáskanál fahéj

12 dkg eritritol (vagy bármilyen más édesítő ízlés szerint)

Hozzávalók a krémhez:

30-35 dkg light  mascarpone ( ízlés szerint lehet akár több krémet is felhasználni)

ízlés szerint édesítő (nálam 3 evőkanál eritritol volt)

2 evőkanál narancslé (100%-os)

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elkeverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a tojásokat, addig dolgozzuk, amíg szép sima krémet nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a ledarált diót, a lisztet, a sütőport és a fűszereket. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a krémhez. Jó sűrű masszát fogunk kapni. Kivajazott tortaformába öntjük, majd kb. 35 percig sütjük. Mikor kihűlt, rákenjük a krémet, és ízlés szerint díszítjük.

Jó tanács: Csínján bánjunk a gyömbérrel, mert akár el is ronthatja a süteményünket.

Jó étvágyat kívánok hozzá! 

Facebook
LinkedIn