Ma egy különleges tortareceptet hoztam Nektek, természetesen cukormentes verzióban. Húsvétra biztos, hogy újra el fogom készíteni még szebben feldíszítve, hogy majd az ünnepi asztalra is megállja a helyét! 🙂 Férjem nézett rám furcsán amikor bejelentettem, hogy répatortát fogok neki sütni- zöldségből édes tortát?! A répatorta eredete egészen a középkorra nyúlik vissza, a kényszer szülte, ugyanis abban az időben a háztartások szűkében voltak a cukornak,és a sárgarépa egy olyan zöldség, ami elég édesvolt ahhoz, hogy süteményt lehessen vele ízesíteni. Alacsony a szénhidráttartalma, mivel nagyon kevés lisztet tartalmaz, édesítőként pedig a 0 kalóriás eritritolt használtam. Én most csak a tetejét kentem meg krémmel mivel nagyobb tortaformában sütöttem, de ha kisebb formában sütjük, ketté tudjuk szépen vágni és akár a közepébe is tehetünk a krémből.
Jöjjön a recept:
Hozzávalók a tésztához:
18 dkg dió
10 dkg zabliszt
23 dkg sárgarépa
10 dkg vaj
2 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 teáskanál gyömbér
1 teáskanál fahéj
12 dkg eritritol (vagy bármilyen más édesítő ízlés szerint)
Hozzávalók a krémhez:
30-35 dkg light mascarpone ( ízlés szerint lehet akár több krémet is felhasználni)
ízlés szerint édesítő (nálam 3 evőkanál eritritol volt)
2 evőkanál narancslé (100%-os)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A puha vajat elkeverjük az édesítővel, majd hozzáadjuk a tojásokat, addig dolgozzuk, amíg szép sima krémet nem kapunk. Ekkor hozzáadjuk a ledarált diót, a lisztet, a sütőport és a fűszereket. A sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáadjuk a krémhez. Jó sűrű masszát fogunk kapni. Kivajazott tortaformába öntjük, majd kb. 35 percig sütjük. Mikor kihűlt, rákenjük a krémet, és ízlés szerint díszítjük.
Jó tanács: Csínján bánjunk a gyömbérrel, mert akár el is ronthatja a süteményünket.
Jó étvágyat kívánok hozzá!