Barion Pixel

Egy kis olasz gasztronómia-három nap Rómában

img_8789.jpg

Múlt héten volt szerencsénk az olasz fővárosban tölteni egy hosszú hétvégét a férjemmel, így most egy rendhagyó gasztronómiai bejegyzést hoztam Nektek a tapasztalatainkról, illetve pár jó tanácsot is megosztok veletek, ha az örök városba vezetne az utatok valamikor a jövőben! 🙂

Ha olasz ételekről beszélünk, akkor elsősorban mindenkinek a pizza és a tésztafélék ugranak be. Én személy szerint ritkán eszem ilyesmit (leginkább a kalória-, és szénhidráttartalmuk miatt), de mégis úgy voltam vele, hogy ebben a pár napban sokat fogunk gyalogolni, így kell az energia, nem fogom olyan szigorúan venni az étkezést. Édességet nem ettem, nem vagyok mostanában nagy fagyis, plusz számomra az olasz desszertek túlzóan émelyítőek, de ízlések és pofonok, nekem nem igazán jönnek be.

Péntek este érkeztünk meg a városba, a reptérről fáradtan és éhesen először a szállásunkra vezetett az utunk, majd az ott dolgozó recepciós fiú ajánlása alapján felkerestük a Spaccio Pasta nevezetű helyet, ami amúgy a Manzoni metróállomás közelében található meg. Az árak (az itteni viszonyokhoz képest) -ahogy aztán a későbbiekben összehasonlítottuk a többi étteremmel-, teljesen átlagosak voltak, a pizzák 8-10 Euro körül mozogtak. Én egy húsmentes étel mellett döntöttem, paradicsomos-mozarellás gnocchi-t választottam, ami nagyon jó választásnak bizonyult, valami isteni volt! Kellően paradicsomos, ízletes, teljesen odáig voltam érte! Férjem egy sonkás-rukkolás pizzát választott, neki is nagyon ízlett. Összességében nagyon ajánlom a helyet, ha arra jártok mindenképp térjetek be! Vacsora után még egy vegán fagyizót is útba ejtettünk, a férjem szerint nagyon finomak voltak a fagylaltok, az étteremtől pár méterre található a cukrászda.

A szombat reggelt a szállásunkon kikészített reggelivel kezdtük. Mivel már többször voltam Olaszországban, tisztában voltam vele, hogy nem egy nagyszabású büféasztal fog várni minket, ugyanis a klasszikus olasz reggeli kávé vagy cappuccino és péksütemény, nem igazán esznek sósat az első étkezésünkre. Mivel én régóta száműztem ezeket a cukros ételeket az életemből, nem ettem belőlük, de szerencsém volt, ugyanis friss gyümölcs és joghurt is elő volt készítve, így én is megtalálhattam a fogamra valót.

img_8711_1.jpg

img_8712.jpg

img_8713.jpg

Az egész napot kirándulással, csavargással töltöttük, a dél is a belváros közepén, a Pantheonnál ért minket. Itt egy kis utcába betérve találtunk egy nagyon hangulatos pizzériát, már az interior is megfogott minket. Az árak itt sem voltak vészesek, egy minden jóval megpakolt szendvics 4,5 Euróba került, de garantáltan nem vagy utána éhes egy darabig. Azért tényleg az a jó ezekben a szendvicsekben amiket szinte bárhol megtalálni, hogy iszonyatosan laktatóak, az ízükről már nem is beszélve! Mindenképpen jó választás, ha nem akartok beülni egy étterembe, hanem csak úgy gyorsan bekapnátok valamit.

img_8792.jpg

img_8790.jpg

 Az estét már a Trasteverén töltöttük, ami Róma egy különlegesen szép városrésze, a Tevere folyó túloldalán található, Róma szíve, nekem a kedvencem lett olyannyira, hogy vasárnap újra visszatértünk.

img_8806.jpg

img_8812.jpg

img_8995.jpg

img_9014.jpg

img_9015.jpg

img_9007.jpg

img_9005.jpg

Az egész olyan,mintha egy filmjelenetet látnánk: mindenfele robogósok, szűk macsakaköves utcák ahol zsinóron lógnak a száradni való ruhák, éttermek minden méteren, egyszerűen imádnivaló! Itt szombat este egy hangulatos trattoriába tértünk be, természetesen itt is pasta volt a menü. A vacsora mellé egy üveg fehér bort is választottunk, nagyon passzolt az ételekhez amiket rendeltünk.

img_8930.jpg

img_8928.jpg

Vasárnap a dél környékén a Vatikán mellett voltunk épp, amikor betértünk egy Snack Bar-ba, itt egy kicsit csalódás volt mind az ár, mind az íz tekintetében, de éhséget enyhíteni megfelelt nekünk.

img_8983.jpg

img_8987.jpg

img_8984.jpg

 Mint ahogy már említettem, a vasárnap esténket is a Trastevere városrészen töltöttük, és betértünk egy olyan helyre, amit már előző este kinéztünk magunknak, mert sorban álltak az emberek az ülőhelyekért, és nagyon felkeltette az érdeklődésünket, hogy mit tudhatnak. Kicsit féltem tőle, mert az ilyen „túlhájpolt” helyek szokták a legnagyobb csalódást okozni, de nagyon finomakat ettünk itt. Az kicsit zavaró volt számomra, hogy a pincérek siettetnek, hogy átadd a helyed a várakozóknak, de talán még nem annyira illetlen stílusban. Nekünk szerencsénk volt, mert foglalás nélkül, este fél 7-kor simán helyet tudtunk foglalni a teraszon. Én tonhalsalátát rendeltem, ekkora adagot még életemben nem láttam, nem is bírtam megenni, a férjemnek kellett besegítenie. A párom paradicsomos csirkét evett, nem panaszkodott sem a mennyiségre, sem az ízvilágra. Véleménye szerint kicsit magyaros volt, aminek kifejezetten örült. 🙂 Egy szónak is száz a vége, a Tonnarello egy olyan hely, ahova érdemes betérni!

img_8674_1.jpg

img_8675.jpg

Ami még említésre méltó, hogy bárhova tértek be, nagyon finom kávét fogtok kapni, egyszerűen ebben az országban én még nem ittam rossz feketét! A legkisebb helyektől kezdve, a legnagyobb túrista látványosságok közelében is pont olyan kedvesen szolgáltak ki minket, ez nagyon szimpatikus bennük! A Trastevetén ittuk a legolcsóbbat, 1 Euróért, a Trevi- kútnál viszont két kávéért 12 Eurót fizettünk.

Egy jó tanács:mindig legyen nálatok valamilyen vizes palack, Rómában úton-útfélen ivókutakba botlottunk, ahol ingyen után tudtuk tölteni az üvegeinket, még a Forum Románum területén is találtam egyet.

img_8875.jpg

Végezetül pedig jöjjön pár hangulatkép erről a csodaszép pár napról:

img_8692.jpg

img_8736.jpg

img_8940.jpg

img_8948.jpg

img_8957.jpg

img_8912.jpg

img_8966.jpg

img_8911.jpg

img_8639.jpg

img_8647.jpg

img_8619.jpg

Facebook
LinkedIn