A zabkeksz ötletét a gyümölcskosaramban árválkodó egy darab narancs adta, sütni szerettem volna belőle valamit. A narancshoz illenek az olyan fűszerek, mint pl. a fahéj, valamint a gyömbér, és ekkor már nagyjából összeállt az édesség receptje a fejemben. Gyorsan elkészül, és az illat, ami a sütéskor átjárja a házat, az valami mennyei! 🙂
Hozzávalók a kekszhez:
26 dkg zabliszt
20 dkg vaj vagy kókuszzsír
1 kk. gyömbér
1 kk. fahéj
1 kk. vanília aroma
1 db tojás
1 narancs reszelt héja
fél narancs leve
1 kk. sütőpor
Ízlés szerint édesítő (Én egy teáskanál steviát adtam hozzá)
Elkészítés:
Az olvasztott vajat (vagy a kókuszszírt),a tojást, a narancslevet, az édesítőt és a vanília aromát habosra keverjük robotgép segítségével. Közben belereszeljük a narancs héját is. Ezután szép sorban hozzáadjuk a többi hozzávalót is. Miután készre dolgoztuk a tésztát, kis gombócokat formázunk belőle, és a tenyerünk segítségével lenyomkodjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket, majd 180 fokon, légkeveréses fokozaton 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂