Nem tudom ti hogy vagytok vele, de ha beköszönt a jó idő, el kezdek epekedni a limonádéért és minden olyan dologért ami citromos. A citrom jótékony hatásairól ódákat lehetne zengeni, én most csak pár dolgot emelnék ki: frissít, élénkít, fiatalosabbá teszi az arcbőrt, hidratál és rengeteg C vitamint tartalmaz. Mondhatnánk azt is, hogy télen baktériumokat öl, nyáron hűsít. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a benne található C vitamin felgyorsítja a zsírégetéshez szükséges pajzsmirigy hormontermelődését. Ha egy gyümölcsnek ennyi jó tulajdonsága van, az a sütikhez is kiváló alapanyag lesz. Ezt bizonyítja ez a citromos-lime-os pite, ami nálunk a családban pár óra alatt el is fogyott. A tészta a jól bevált pitetésztám kakaós változata, nem igazán lehet elrontani.
Hozzávalók a pitetésztához:
200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 evőkanál eritrit
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
120 gramm vaj vagy kókuszzsír
1 tojás
Hozzávalók a krémhez:
2 db kisebb citrom és 1 db lime/ vagy 3 db citrom
200 gramm vaj
8 evőkanál eritrit
3 db tojás
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztánkat. A vajat elmorzsoljuk a lisztben. Azért jó ha a vajunk szobahőmérsékletű, mert így könnyebben tudunk vele dolgozni. Ezután hozzáadjuk a többi hozzávalót is és egy tésztát gyúrunk belőle. Sodrófa segítségével kinyújtjuk, majd beleegyengetjük a kivajazott piteformánkba. Egy villával megszúrjuk több helyen is, hogy sütés közben ki tudjon szökni belőle a levegő és ne púposodjon fel a tésztánk. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ha kész a tésztánk, hagyjuk kihűlni.
A krémhez én nem használtam robotgépet, nem is szükséges hozzá. Reszeljük le egy jó alapos mosás után a citromok héját, majd nyomkodjuk ki a levüket egy fém tálba. Adjuk hozzá az eritritet és keverjük el jól. Üssük bele a tojásokat, majd dolgozzuk el egy habverő segítségével. Vízgőz fölé tegyünk egy fémtálat és hagyjuk, hogy besűrűsödjön a krémünk. Ez kb. 5 perc alatt be is következik. A végén adjuk hozzá a vajat, és keverjük tovább kb. még egy percig. Ha már nem forró a krémünk, öntsük bele a már kihűlt pitetésztánkba. Egy éjszakát hagytam hűlni a hűtőben, nem lett lágy a krém, könnyen lehetett vágni.
Remélem Nektek is annyira fog ízleni ez a pompás kis sütemény, mint ahogy nekünk. 🙂
Jó étvágyat kívánok hozzá!