Barion Pixel

Cukormentes gesztenyetorta

Ha ősz, akkor gesztenye! Legalábbis a családunkban a húgom és én emiatt várjuk a nyár végét, mert tudjuk hamarosan itt a szezonja ennek a csodás gyümölcsnek. Az első „életképem” vele kapcsolatban 25 évre nyúlik vissza. Amikor októberben a testvérem megszületett és hazahoztuk a kórházból, édesapám gesztenyét sütött édesanyámnak. Nagyon szép emlékként maradt meg ez bennem. Lehetséges, hogy emiatt ragaszkodom ennyire ehhez az alapanyaghoz,nagyon szeretek vele sütni is. A gesztenyéről úgy tartják, magas E vitamin tartalmának köszönhetően segíti agyunk működését, és általános immunerősítő hatással rendelkezik. Jó hír a hölgyeknek, hogy lassítja az öregedést és a ráncok kialakulását. Mivel magas élelmirost-tartalommal rendelkezik, lassabban szívódik fel a szervezetben, ezáltal nem okoz vércukor ingadozást.Ez a recept hosszadalmas kísérletezés eredménye, úgy érzem a végeredmény mennyei lett. 

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:

A tortalaphoz:

160 gramm összetört cukormentes keksz

60 gramm vaj, vagy kókuszzsír

A krémhez:

400 gramm cukormentes gesztenyemassza

ízlés szerint stevia 

200 gramm vaj vagy kókuszzsír

40 gramm pudingpor

4 dl tej a puding főzéséhez

egy kk. vanília esszencia

egy kk. rumaroma

Díszítésként cukrozatlan tejszínhabot használtam.

Elkészítés:

Először elkészítem a torta alapját. Húsklopfolóval összetöröm a kekszet, majd a felmelegített vajat fokozatosan hozzákeverem majd belenyomkodom a tortaforma aljába. Nálam változó, hogy mennyi vajat vesz fel a keksz, a keksz minőségétől is függ, a receptben leírtál használhattok többet is és kevesebbet is. A lényeg, hogy ne ázzon el túlzottan a keksz, hanem szépen „belenyomkodható” állagot kapjunk. Ha belehelyeztük a kekszes alapunkat a formába, mehet is be a hűtőbe pihenni. 

Most jöhet a krém. A gesztenyemasszát összetördelem. (Készíthetitek natúr gesztenyéből is, de megmondom őszintén nekem sem türelmem sem időm nem volt 160 gramm gesztenyénél többet megpucolni, nagyon hosszadalmas munka. Szerencsére a Sparban találtam cukrozatlan gesztenyemasszát, így azért jóval könnyebb dolgom volt. :)) A pudingot megfőztem 4 dl tejjel. Egy-két csepp steviát is adtam hozzá azért. Azért kevesebb tejjel főztem, hogy sűrűbb legyen. Közben a robotgépben a vajat elkezdtem felverni a steviával, majd hozzáöntöttem a kicsit már kihűlt pudingot, majd a gesztenyemasszát is. Végül a rumaroma és a vanília esszencia is belekerült. Sokat nem kell dolgoznia a robotgépnek, pár perc alatt simára kevertem a krémet. Egy sűrű masszát kell, hogy kapjunk. Kivettem a tortaformát a hűtőből, ráöntöttem a krémet, majd egy éjszakát hagytam pihenni a hűtőben. Fontos, hogy egy éjszakát hűtsük, vagy legalábbis 5-6 órát, különben szétfolyik. Végül másnap tejszínhabbal díszítettem.

Remélem, hogy tetszett a recept, mindenképp próbáljátok ki, annyira finom! 🙂

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Facebook
LinkedIn