Egyik kedvenc süteményem receptjét hoztam ma Nektek. A nyári melegben, pláne egy hetedik hónapban lévő kismamának nagyon jól tud esni egy finom, könnyű (ami első ránézésre nehéznek tűnhet) sütemény,ami ráadásul alakbarát is… 🙂
Édesanyám elmondása szerint gyerekkorom óta szeretem a zabos ételeket, és ez a „rajongás” még lassan 27 évesen is igaz rám. A zabliszt jótékony hatásai amúgy régóta ismertek. Ez a lisztfajta a normál búzalisztnél fehérjében és rostban gazdagabb, és mivel alacsonyabb a szénhidrát tartalma, lassabban szívódik fel. Nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést, így inzulinrezisztenciások és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Nem kell megijedni tőle, szinte hasonlóan működik a búzaliszthez, piskóták készítéséhez is kiváló.
Desszertünk nagyon egyszerűen elkészíthető,azoknak ajánlott akik tényleg nem szeretnek sokat pepecselni a konyhában. 🙂
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg zabpehelyliszt
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
édesítőszer (xilit) tetszés szerint
1 csomag sütőpor
12 dkg vaj
2 db tojás
Hozzávalók a krémhez:
50 dkg zsírszegény túró
1 db tojás
2-3 evőkanál édesítőszer (xilit)
2 teáskanál rumaroma
2 teáskanál vanília esszencia
ízlés szerint reszelt citromhéj
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit szitáljuk össze egy mély tálba, adjuk hozzá a két tojást és a kicsit felmelegített vajat (így könnyebben tudunk vele dolgozni). Összegyúrjuk,félbevágjuk egy késsel a tésztát és a két gombócot 30-40 percre alufóliába csomagolva a fagyasztóba tesszük. Erre azért van szükség, hogy könnyebben tudjuk vele dolgozni, majd meglátjátok. 🙂 Míg „tésztagombócaink” pihennek a hűvösön, addig hozzálátunk a krémhez. Keverjük ki a hozzávalókat, majd miután letelt a pihenési idő, lereszeljük a tésztát egy sajtreszelőn (a nagyobb reszelőlyukakat használjuk) és beleegyengetjük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A reszelt tésztára ráegyengetjük a krémet,majd a második adag tésztát is ráreszeljük.Előmelegített sütőben, 180 fokon, 35 percig sütjük.
Ha szereted a túrós süteményeket, ez is ízleni fog, garantálom! 🙂
Jó étvágyat hozzá!