Barion Pixel

Madártej, ahogy mi készítjük

madartej.jpg

Ma a klasszikus madártej receptjét hoztam nektek, alakbarát formában. Könnyen formázhatjuk ezt a desszertet paleová is, csak a tejet kell kicserélnünk kókusztejre, a többi hozzávaló megfelel ennek az étkezési formának is. A recept kivételesen nem az enyém, Édesanyám kísérletezte ki az ő lányának, aki nem eszik finomított cukrot, de nagyon szereti az édességet. Ezúton is köszönöm Neki! 🙂 Nem árt odafigyelni a xilit mennyiségére, mert tud nagyon édes is lenni, persze ez is ízlés kérdése. Alapjában véve egyszerű desszertről beszélünk, az elkészítése nem igényel sok időt (max. 30 perc) és mindössze 4 hozzávalóból áll. 

A hagyomány szerint az újdonsült anyukáknak madártejet vittek, mert a fogyasztása erősíti és szaporítja az anyatejet. Valójában nem kell lemondanunk ebben az időszakban sem a tejtermékekről, de oda kell figyelni, hogy a túlzott fogyasztása nem tesz jót a baba fejletlen emésztőrendszerének és sokszor ez az alapja a baba hasfájásának. Orvossal és védőnővel is beszélgettem erről a témáról, ők is azon a véleményen vannak, hogy kis mennyiségű tejtermék fogyasztása semilyen kárt nem okozhat sem a babának sem a mamának. Szerencsére eddig nálunk sem volt gond emiatt. 

A recept:

Hozzávalók:

4 tojás

fél vaníliarúd kikapart magja

8 dl tej (aki paleózik annak kókusztej)

9 dkg eritrit

Elkészítés:

A tejet a 3 dkg eritrittel feltesszük forralni, közben felverjük a  4 tojás fehérjét.  A tojásfehérjékhez hozzákeverünk szintén 3 dkg eritritet. Ezt azért tesszük, hogy ne legyen túl ízetlen a tojásfehérje. A felvert tojásfehérjét beleszaggatjuk (tulajdonképpen „galuskát” készítünk) a felforrt tejünkbe, majd megfőzzük. Ezután leszűrjük, félretesszük. Utána a tojássárgáját kikeverjük a maradék eritrittel és fokozatosan hozzáöntjük a tejet. Ezt a „masszát” felforraljuk és összefőzzük. 

Nagyon finom, jó étvágyat hozzá! 🙂 

Facebook
LinkedIn