A tomboló hőség idején legtöbben nem is vágyunk másfajta édességre csak valami hideg,krémes nyalánkságra. Ha már unjunk a fagyit (bár nem hiszem, hogy meg lehet ;)), megfelelő alternatíva lehet az Észak-Olaszországból származó desszert, a panna cotta. Ahogy észrevehettétek nagyon szeretem az olasz ízeket, meg alapjába véve minden olyan dolgot ami olasz. Bár ételeik nem igazán kalóriaszegények, egy-két trükkel könnyen alakbaráttá tudjuk formálni őket.
A klasszikus panna cotta alapja egy tejszínes-vaníliás krém, amit az öntettel millióképpen variálhatunk. Jól illenek hozzá akár lekvárok, vagy friss gyümölcsök, de a csokoládés öntet is. Én cukormentes házi lekvárral tálaltam, ami a kedves párom szerint nagyon jól sikerült 😉 🙂 A jó hír még ennél a receptnél, hogy robotgép sem kell hozzá, csak egy közepes méretű lábas, gáztűzhely és az öt hozzávaló.
A recept:
Hozzávalók:
6 dl tejszín
1 dl tej (aki nagyon ki szeretné hagyni, az kókusztejjel tudja helyettesíteni)
2 teáskanál vanília esszencia
ízlés szerint édesítő (stevia)
4 db lapzselatin
Elkészítés:
A lapzselatinokat az előírt módon beáztatjuk, 5 percig állni hagyjuk. Közben feltesszük a közepes méretű lábasunkban a tejszínt és a tejet főni. Hozzáadjuk a vanília esszenciát. Amikor elkezd forrni, levesszük a tűzről, hozzáadjuk az édesítőt és a kinyomkodott lapzselatinokat. Folyamatos keverés mellett hűtjük. Ha langyos a krémünk, kis pohárkákba tesszük. A panna cottát sokáig kell hűteni, hogy kellően megdermedjen, miután kihűlt, utána tesszük csak rá az öntetet. Csak bírjuk kivárni… 😉
Szép hétvégét kívánok Nektek! 🙂