Ha ősz, akkor almás pite! 🙂 Rengeteg módon el lehet készíteni, én most egy hagyományos verziót alakítottam át alakbaráttá. Remélem annyira ízlik majd Nektek is, ahogy Nekem is.
Hozzávalók:
A tésztához:
400 gramm szénhidrát csökkentett (vagy bármilyen) liszt
100 gramm poreritrit
1 csipet só
2 tojás sárgája
125 gramm vaj vagy kókuszolaj
150 ml tejföl
A töltelékhez:
1 kg alma reszelve
100 gramm poreritrit
1 tk. vanília aroma
1 tk. fahéj
1 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
A lisztet egy nagy keverőtálba öntjük, majd hozzáadjuk a sütőport, a sót, és a poreritritet. A szobahőmérsékletű vajat elmorzsoljuk benne, ezután hozzáöntjük a két tojás sárgáját, a tejfölt és eldolgozzuk.
A lereszelt almák levét kicsavarjuk, ezután hozzáadjuk a poreritritet, a fahéjat, a vanília aromát és összekeverjük a masszát.
Egy nagyobb porcelán piteformát kivajazunk, majd a tészta 2/3 át kinyújtjuk és belefektetjük. A tésztát villával megszurkáljuk és eloszlatjuk rajta a zsemlemorzsát.
A töltetléket elegyengetjük a tésztán, majd a maradék tésztát egy nagy lyukú reszelőn ráreszeljük. (Sodorhatunk a tésztából rudakat is és ráfektethetjük a tésztára rács formában.)
Előmelegített sütőben,légkeverésen, 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Felvert házi tejszínhabbal kínáltam.
Jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂